Hur man räknar om hundår till människoår

Teorin att ”1 hundår = 7 människoår” som länge har varit trodd, stöds inte av vetenskapen. Olika raser åldras olika, med små hundar som oftast lever längre än stora. Här kommer vi att diskutera hur man räknar om hundår till människoår baserat på forskningsstudier.

En studie från 2019 föreslår en ny formel baserad på förändringar som sker i hundars DNA över tid. Sedan 1950-talet har det populära sättet att räkna ut hur gammal en hund är ”i människoår” varit att 1 hundår motsvarar 7 människoår. Trots att denna formel funnits i överraskande lång tid är verkligheten inte så enkel. Det hindrar dock inte många från att fortfarande använda denna traditionella beräkning. ”Du kan inte verkligen döda sjuårige regeln,” säger Kelly M. Cassidy, en kurator vid Charles R. Connor Museum vid Washington State University, som samlar studier om långlivade hundar.

Hur man räknar om hundår till människoår

En förklaring till hur denna formel kom till är att förhållandet 7:1 verkar ha baserats på statistiken att människor levde till cirka 70 år och hundar till cirka 10 år.

”Jag antar att det var en marknadsföringsidé,” säger William Fortney, en veterinär vid Kansas State University. Han berättar för Wall Street Journal att det var ”ett sätt att utbilda allmänheten om hur snabbt en hund åldras jämfört med en människa, främst från en hälsosynpunkt. Det var ett sätt att uppmuntra ägare att ta med sina husdjur minst en gång om året.”

Hur man räknar om hundår till människoår?

Som en allmän riktlinje bryter American Veterinary Medical Association (AVMA) ner det på följande sätt:

15 människoår motsvarar den första året i en medelstor hunds liv.
Andra året för en hund motsvarar cirka nio år för en människa.
Och efter det skulle varje människoår vara ungefär fem år för en hund.

Hur kommer forskare fram till dessa siffror?

Det finns många faktorer att ta hänsyn till, så det är inte möjligt att precisera det, men AVMA säger: ”Katter och små hundar betraktas generellt som ’äldre’ vid sju års ålder, men vi vet alla att de har gott om liv kvar vid den åldern. Större hundraser tenderar att ha kortare livslängd jämfört med mindre raser och betraktas ofta som äldre när de är 5 till 6 år gamla. ’Äldre’ klassificeringen är baserad på det faktum att husdjur åldras snabbare än människor, och veterinärer börjar se mer åldersrelaterade problem hos dessa djur. Till skillnad från vad många tror åldras inte hundar med 7 människoår för varje år i hundår.”

Ett exempel är Grand Danois Den genomsnittliga förväntade livslängden enligt Great Dane Club of America är cirka 7-10 år. Därför skulle en 4-årig Grand Danois redan vara 35 år gammal i människoår. Kom ihåg att dessa är grova uppskattningar.

National Center for Health Statistics för statistik över människors livslängd, inte hundar. Istället finns det tre huvudsakliga källor för data om hundars livslängd: försäkringsbolag för husdjur, undersökningar från rasklubbar och veterinärkliniker.

Varför lever mindre hundar längre än större hundar?

Detta fenomen har förbryllat forskare i åratal, och forskningen har ännu inte förklarat förhållandet mellan kroppsmassa och en hunds livslängd.

Generellt sett tenderar stora däggdjur, som elefanter och valar, att leva längre än små, som möss. Så varför har små hundar en längre genomsnittlig livslängd än stora raser?

Stora hundar åldras i en snabbare takt, och ”deras liv verkar upplösas i snabb framkant”, enligt forskaren Cornelia Kraus, en evolutionär biolog vid University of Göttingen i Tyskland, som talar med Inside Science. Forskare drog slutsatsen att varje 4,4 pund av kroppsmassa minskade en hunds förväntade livslängd med ungefär en månad. Orsaken till varför är fortfarande okänd, men Kraus framhåller flera möjliga förklaringar, inklusive att stora hundar kan drabbas av åldersrelaterade sjukdomar tidigare och att den accelererade tillväxten hos stora hundar kan leda till en högre risk för onormal celltillväxt och död från cancer. Forskare planerar framtida studier för att bättre förklara länken mellan tillväxt och dödlighet.

hundår till människoår

Canine gerontologi är ett växande forskningsområde, eftersom hundälskare söker inte bara att förlänga tiden med sina husdjur utan även att förbättra kvaliteten på den tiden. The Dog Aging Project studerar åldrandeprocessen hos hundar, genom att använda geroscience-forskning för att ”fördröja åldrandet och främja hälsosam långlivadhet”.

Oavsett om det mäts i människoår eller hundår, när våra hundar mognar och åldras finns det skönhet och charm vid varje steg längs vägen. Med deras grå muzzles och kloka uttryck är äldre hundar särskilt älskvärda och gripande.

Epigenetisk klockstudie 2019

En studie från 2019 av forskare vid University of California San Diego presenterade en ny metod för att beräkna hundålder, baserat på förändringar som sker i människans och hundens DNA över tid. I båda arterna läggs metylgrupper till DNA-molekyler under åldrandet, vilket ändrar DNA-aktiviteten utan att ändra själva DNA:t. Som ett resultat har DNA-metylering använts av forskare för att studera åldrande hos människor genom en ”epigenetisk klocka”.

Forskningsteamet utförde riktad DNA-sekvensering på 104 labrador retrievers som spänner över en ålderspann på 16 år, i ett försök att jämföra hundars epigenetiska klockor med de hos människor. Resultaten möjliggjorde för dem att härleda en formel för att justera hundars ålder till ”människoår”, genom att multiplicera den naturliga logaritmen av hundens ålder med 16 och lägga till 31 (human_age = 16ln(dog_age) + 31). Denna naturliga logaritm-kalkylator kan hjälpa till.

Eftersom studien bara inkluderade en enda ras kan din egen hunds ”mänskliga ålder” baserat på denna formel kanske inte matcha exakt. Det är känt att olika raser åldras olika, så UCSD-formeln kanske saknar tillräckligt med variabler för definitiva resultat. Oavsett, den nya vetenskapligt stödda formeln är definitivt mer användbar för de som vill räkna ut hundars ”mänskliga ålder” än den långdebatterade myten att ”multiplicera med 7”. Visste du att?

Uppenbarligen har människor jämfört människoår med hundår i århundraden.

År 1268 ingraverade hantverkare som skapade Cosmati-golvet i Westminster Abbey en förutsägelse om Domedagen: ”Om läsaren klokt överväger allt som läggs ner, kommer han att finna slutet på primum mobile; en häck lever i tre år, lägg till hundar och hästar och män, hjortar och korpar, örnar, enorma valar, världen: varje följande tredubblar antalet år för den föregående.”

Enligt denna matematik lever en hund i nio år och en man i 80 år. Om dessa statistik var korrekta, mellan 1268 och mitten av 1900-talet, hade hundar ett år bortskuret från sin livslängd, och vi förlorade nästan ett årtionde. Lyckligtvis har våra livslängder gått åt andra hållet.